top of page
The Nelson’s Project
  • Wat is ventilatie/ventileren?
    Ventilatie is het continu vervangen van (vervuilde) binnenlucht door verse buitenlucht. Met andere woorden, het constant verversen van lucht in binnenruimtes. Er zijn meerdere vormen van ventilatie waaronder: -Ventilatie A: Het natuurlijk af- en toevoeren van lucht. -Ventilatie B: Het mechanische aanzuigen van verse buitenlucht en natuurlijk afzuigen van vervuilde binnenlucht. -Ventilatie C: Het mechanisch afzuigen van vervuilde binnenlucht en natuurlijk aanvoeren van verse buitenlucht. -Ventilatie D: Het mechanisch afzuigen en aanvoeren van zowel vervuilde binnenlucht en verse buitenlucht.
  • Waarom ventileren?
    Ventilatie is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat in ruimten waar mens of dier verblijven, en gebeurt door CO2, vocht, ongewenste geuren en verontreiniging af te voeren en verse lucht aan te voeren doormiddel van onderdruk of mechanische aanvoer. De luchtverontreiniging kan bestaan uit sigarettenrook, bacteriën en schimmelsporen, chemische stoffen, fijnstof en geurstoffen. De noodzakelijke hoeveelheid te verversen lucht (het debiet) hangt af van de productie van vocht, koolstofdioxide (CO2) en verontreiniging en de aard van de verontreiniging, en van het aantal mensen of dieren die in die ruimten verblijven. Voor woningen, scholen, kantoren en ziekenhuizen gelden daarom verschillende normen. In Nederland worden alle gestelde eisen opgenomen in het bouwbesluit.
  • Heb ik een ventilatie systeem in mijn woning?
    Sinds 2006 is het verplicht om elke nieuwbouw woning te voorzien van mechanische ventilatie. Desondanks zijn er nog steeds woningen die niet beschikken over een vorm van ventilatie en zullen dan op de ouderwetse manier moeten ventileren door ramen en deuren open te houden om zo de woning ventileren. Als u afzuigpunten (zogeheten ventielpunten) in uw keuken, badkamer en toilet heeft is de kans groot dat uw woning beschikt over een mechanische (afvoer) systeem. U kunt ook de vraag beantwoorden door te kijken in uw kelder, berging kast, zolder of wasruimte. Als u een box ziet ter grote van een magnetron met vaste ventilatiebuizen of flexibele luchtkanalen dan is de kans groot dat uw woning een mechanische ventilatie systeem heeft. In enkele gevallen zit uw afzuig systeem gemonteerd op het dak. Heeft u ook ventielpunten in leefruimtes(slaapkamer, woonkamer, kantoorruimte)? Dan is het waarschijnlijk omdat u woning uitgerust is met een WTW-unit. In vergelijking met de afzuig ventielpunten in uw keuken, badkamer en toilet. Zijn de ventielpunten in leefruimtes bedoeld om verse (voorverwarmde) buitenlucht aan te voeren. De WTW unit is doorgaans groter dan een mechanische afzuig box en is te vergelijken met wasmachine of vaatwasser.
  • Hoelang duurt het voor het maken van een afspraak.
    Een afspraak kan wel binnen een week uitgevoerd worden. Om de beste indicatie te geven kunt u zelf bij onze pagina Afspraak maken kijken naar de beschikbaarheid of in spoed contact opnemen.
  • Wat voor onderhoud heb ik nodig?
    Oksigen biedt 3 verschillende onderhoudsbeurten aan. (Afzuig)kanalen reinigen. Klein onderhoud. Het inwendig reinigen van uw mechanische ventilatie box of WTW. Groot onderhoud. Het inwendig reinigen van uw mechanische ventilatie box of WTW en het reinigen van uw (afzuig)kanalen. Het wordt aangeraden om eens in de 1 of 2 jaar een kleine onderhoudsbeurt te laten uitvoeren en eens in de 3 of 4 jaar een grote onderhoudsbeurt. Echter is dit afhankelijk van uw bestaande systeem, woning en locatie. Filters van een WTW unit dienen eens in de 6 of 12 maanden vervangen te worden.
  • Hoe wordt er onderhoud gepleegd?
    Bij het reinigen van uw (afzuig)kanalen wordt er door middel van een roterende borstel de vuil losgemaakt in de kanalen. De losgemaakte vuil wordt afgezogen naar de afzuigpunt bij uw mechanische ventilatie installatie. Kiest u voor een groot of klein onderhoud? Dan wordt uw mechanische ventilatie box of WTW unit open gemaakt worden en zal alle vuil verwijdert worden. Na de reinigingsbeurt wordt uw ventilatie systeem ingeregeld doormiddel van een anemometer waardoor er genoeg lucht wordt aan- of afgezuigd in de woning of pand.
  • Moet ik mijn filters vervangen?
    Uw WTW unit heeft een filter voor zowel de aangevoerde lucht als de afgevoerde lucht. Beiden filters dienen ervoor te zorgen dat de componenten van uw unit vuilvrij blijven voor de levensduur van uw unit en heeft de toevoerfilter een extra taak, namelijk het reinigen van de buitenlucht. De filters worden onderverdeeld in 3 klassen. Grof: G3 en G4 filters hebben een lage filterklasse en beschermen u en uw WTW unit tegen insecten, stof en zand. Middel: M5 en M6 filters hebben een hogere filterklasse dan de G3 en G4 filters en beschermen ook tegen (stof)deeltjes die u niet met het blote oog kunt zien. Fijn: F7 filters beschermen u naast insecten, stof en zand ook tegen fijnstof en pollen. Hierdoor beschermt u niet alleen uw WTW unit tegen vuil van buitenaf, maar zorgt u ook voor gezonde lucht in uw huis of pand. Fijnstof is bij inademing schadelijk voor de gezondheid en kan lichamelijke klachten teweeg brengen. Deze filters worden ook wel pollenfilters genoemd, omdat ze ook beschermen tegen het stuifmeel dat door de wind wordt meegenomen. F7 filters worden vaak aangeraden voor woningen die zich in de natuur bevinden. Het wordt aangeraden uw luchtfilters eens in de 6 of 12 maanden te vervangen. Oksigen levert nooit zelf de luchtfilter maar is mogelijk dat te doen in overeenstemming met de klant.
  • Wanneer moet er onderhoud gepleegd worden?
    Luchtkanalen Eens in de 1 of 2 jaar. Systeem of unit: Eens in de 3 of 4 jaar. Filters vervangen Eens in de 6 of 12 maanden. Bij het opmerken van daling in de afzuigcapaciteit, of geluiden dat afkomstig is van obstructies in uw systeem of (afzuig)kanalen. Tevens wordt het geadviseerd om eens in de 7 of 8 jaar alle flexibele kanalen te vervangen aangezien ze over tijd poreus kunnen worden. Uiteraard is elk woning/pand en situatie anders dus het kan zijn de er eerder of later een onderhoudsbeurt uitgevoerd kan worden.
  • Hoelang duurt het onderhoud plegen?
    Afhankelijk van de systeem Mechanische ventilatie: Kanalen reinigen: 45/60 minuten Klein onderhoud: 45/60 minuten Groot onderhoud: 90/120 minuten WTW unit: Kanalen reinigen: 45/60 minuten Klein onderhoud: 60/90 minuten Groot onderhoud: 90/120 minuten De hierboven aangegeven gegevens dienen alleen als indicatie. Aan de hand van de bereikbaarheid, grote van systeem, vuil en onvoorziene obstructies kan het voorkomen dat de klus korter of langer duurt.
  • Moet ik mijn systeem vervangen?
    Oksigen raadt het aan om u systeem te vervangen als: Uw bestaande mechanische ventilatie nog wisselstroom gebruikt. Uw bestaande mechanische ventilatie defect is en verouderd. Uw bestaande mechanische ventilatie defect is en de kosten van reparatie te duur wordt. Uw bestaande mechanische ventilatie verouderd is en weinig afzuigcapaciteit heeft. Uw bestaande mechanische ventilatie verouderd is en geen vochtsensor(en CO2) heeft. Uw woning is uitgebreid en het ook wilt voorzien van ventilatie. Uw kunt altijd contact opnemen voor aanvullende antwoorden.
  • Hoelang duurt het vervangen / installeren?
    Afhankelijk van de systeem Mechanische ventilatie: Mechanische ventilatie box: 45/60 minuten Dakventilator: 90/120 minuten Badkamerventilator: 30/60 minuten WTW unit: Balansventilatie: 45/60 minuten Decentrale WTW: op aanvraag De hierboven aangegeven gegevens dienen alleen als indicatie. Aan de hand van de bereikbaarheid, grote van systeem en onvoorziene obstructies kan het voorkomen dat de klus korter of langer duurt.
  • Whatsapp
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page